ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA

Co to jest?



Zespół przewlekłego męczenia trudno jest zdiagnozować ponieważ, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, każdy z nas czuje się zmęczony, rozdrażniony i obolały. Często jest to spowodowane krótszym dniem, brakiem słońca i chłodem na zewnątrz. Zespołem Przewlekłego Zmęczenia nazywa się, natomiast nieustające, osłabiające poczucie wyczerpania fizycznego i psychicznego, przy którym ruszenie się z fotela to niebywały wysiłek. Porównać go można do długotrwałego wysiłku sportowego czy choćby wspinaczki górskiej. Przyczyny takiego stanu nie są do końca znane, jednak chorobę tą można diagnozować. W Stanach Zjednoczonych lekarze rokrocznie diagnozują ją u ok. 6 mln. ludzi. Trudno znaleźć skuteczny lek, natomiast obserwacje i badania pokazują, że przyjmowanie niektórych ziół poprawia stan chorego. Oto przykłady niektórych ziół:

Żeń-szeń syberyjski Eleutherococcus senticosus– roślina tonizująca układ nerwowy, pobudza wytwarzanie adrenaliny oraz zwiększa odporność na stres. W wielu badaniach przeprowadzonych w Niemczech, żeń-szeń syberyjski wykazał skuteczne działanie, przyjmując  10 mg. wyciągu w przeciągu miesiąca podniosło poziom komórek układu odpornościowego, których najczęściej brakuje u osób cierpiących na ZPZ. W sklepach zielarskich najlepiej poszukać jest nalewki lub rośliny w formie tabletek.


Jeżówka augustifolia, E. purpurea, E. pallida– roślina, która poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego dzięki zawartości substancji czynnych m.in. kwercytyny, która poprawia witalność organizmu i wykazuje analogiczne działanie do witaminy C.


Traganek błoniasty Astralagus membranaceus– środek tonizujący, popularny w tradycyjnej medycynie chińskiej, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwirusowe, ale przede wszystkim wzmacniające. Można go przyjmować przez dłuższy czas, dlatego jest idealnym środkiem do leczenia w zespole przewlekłego zmęczenia.


Lukrecja gładka Glycyrrhiza glabra– substancja zawarta w korzeniu lukrecji opóźnia usuwanie z organizmu kortyzolu, czyli hormonu nadnerczy, którego poziom u osób ZPZ jest bardzo niski. Substancja odpowiedzialna za taki stan rzeczy to glicyryzyna. Oznacza to, że przyjmowanie preparatów z wyeliminowaną glicyryzyną (istnieją takie na rynku tzw. DGL) nie przyniesie żadnych efektów. Przy lukrecji gładkiej należy wspomnieć o działaniach niepożądanych: lukrecji nie należy stosować przy:
-nadciśnieniu tętniczym
-cukrzycy
-choroby tarczycy, nerek, serca oraz watrowb
-podczas ciąży i przyjmowania leków moczopędnych



Dziurawiec zwyczajny

  Hypericum perforatum– roślina odznaczająca się znacznym działaniem uspokajającym, przeciwdepresyjnym, wzmacniającym i uodporniającym na stres. Wyciągi alkoholowe z dziurawca wspomagają procesy uczenia się i zapamiętywania, a także przywracają chęć do życia.





Kilka przepisów na samopomoc:)

 

Mieszanka wzmacniająca



50g ziela dziurawca, 50 g ziela serdecznika, 50 g ziela melisy, 50 g ziela nawłoci, 50g kwiatów rumianku wymieszać. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, odstawić do zaparzenia i przecedzić. Pić 2-3 szklanki dziennie.

Nalewka z ziela dziurawca



Kilka garści świeżego ziela dziurawca, skórka pomarańczy i litr czystej wódki. Ziele i skórkę zalać w słoiku czystą wódką. Słoik zamknąć i pozostawić na 3 tyg.na słońcu lub w cieple od czasu do czasu wstrząsając. Zlać do butelki i odstawić w chłodne miejsce. Pić po ok. 3o kropli rozcieńczonych w wodzie przed posiłkiem.

Ekstrakt lukrecjowy 

4 łyżki korzenia zalać 100 ml wody; gotować (nie uzupełniać wyparowanej ilości wody !) 10 minut; wywar przecedzić przez sito i odstawić w osobnym garnczku, natomiast pozostałą nam masę korzeni ponownie zalać 50 ml wody i znów gotować, ale 5 minut, po czym wywar przelać przez sito; masę korzceni odrzucić zaś otrzymany wtórny (drugi) wywar połączyć z wywarem pierwotnym (pierwszym). Oba gotować z dodatkiem 2 łyżek miodu i 1 łyżki gliceryny przez 5 minut. Tak przyrządzony lek zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżeczki.

Wino wzmacniające św. Hildegardy

Garść drobno pokrojonej natki pietruszki i 4 łyżki owoców głogu wsypać do garnka, można dodać laseczkę cynamonów i kilka goździków. Wszystko zalać butelką białego, wytrawnego wina. Zagotować i trzymać na małym ogniu 20 min. Następnie dodać 2-4 łyżki soku z cytryny i pół litra dobrego miodu. Gotować ok 5 min., przecedzić. Gorące wino przelać do butelek i popijać codziennie 2-3 razy, można też dodawać do herbatki:)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *