NATURALNE MYDŁO SWIRL

Były podpowiedzi żeby to mydło nazwać David Bowie. Chyba wiem dlaczego 🙂 Jednak pierwsze mydełko wykonane techniką swirl raczej się do niego nie UMYWA 🙂

Kto nie wtajemniczony to powiem, technika jak technika- swirl znaczy wirować. Mika mineralna wiruje w środku budyniowej masy. No tak…bo kolory pochodzą od pigmentu mineralnego, czyli miki. Jest to naturalny barwnik pochodzący z krzemianów, który może być błyszczący lub matowy. Nie zostawia na skórze śladów, a wręcz przeciwnie, rozświetla ją i, odbijając światło, matuje niedoskonałości. Śmiem twierdzić, że owe mydło może być używane również do skóry twarzy 🙂 Mika mineralna pochodzi ze sklepu internetowego kolorówka.com . Kolorówka ma największy wybór tego typu półproduktów kosmetycznych na polskim rynku dlatego warto do nich zajrzeć!  Mydło wykonane we współpracy z przyjaciółką- kompanem nie tylko w mydlanych potyczkach! Zakochaną w stylu Pin Up, filcowaniu i pięknym wyglądzie ElciaHo !

unnamed.jpghm

 

 

 

Skład:

olej kokosowy

masło shea

oliwa z oliwek

olej rycynowy

 

Dlaczego taki skład?

Olej kokosowy

Najbardziej uniwersalny ze wszystkich olejów roślinnych. Nadaje się do każdego typu skóry/cery ponieważ ma właściwości pielęgnacyjne, emoliacyjne, czyli nawilżające (nie tylko skórę ale np. włosy), przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antyseptyczne. Nie podrażnia, nie przetłuszcza, a w mydłach wytwarza naturalna kremową pianę. Jest to od dawna mój faworyt i podstawa moich mydeł.

Masło shea (Karite)

Drugi w kolejce jako podstawa pielęgnacji ze względu na bogactwo witamin A i E, które widocznie wygładzają skórę, odbudowują tkanki i zapobiegają ich rozpadowi a co za tym idzie- wygładzają zmarszczki. Oczywiście nie liczmy na cud! Jest to jedynie naturalne wspomożenie procesów zachodzących w tkankach 🙂

Oliwa z oliwek

Niezrównany naturalny kosmetyk, który mógłby być stosowany w pojedynkę. Ale…czy nie lepiej w połączeniu z równie skutecznymi składnikami? Oliwa bogata jest w witaminę F, która chroni naszą skórę przed nadmierną utrata wilgoci i dba o barierę lipidową (tłuszczową) naszej skóry. Jest naturalnym filtrem chroniącym nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Uelastycznia, pobudza krążenie krwi, podnosi odporność skóry. Czego chcieć więcej? 🙂

Olej rycynowy

Nie mam pojęcia dlaczego jest tak tani w porównaniu z innymi olejami. Stosowany jest w celu regeneracji naskórka (np. zniszczone pięty czy łokcie), ma właściwości łagodzące wszelkie podrażnienia skórne czym często przyspiesza gojenie się skóry, nawilża i podobnie jak oliwa z oliwek buduje barierę naszego naskórka. Do tego się pieni pieni!!

unnamed.jpgh  unnamed.jpgj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *