WĘGIEL AKTYWNY I POMARAŃCZA

Kiedy wyprowadzałam się z domu, Mama kupiła mi przepisnik, w którym mogłabym zapisywać przepisy na obiady, ciasta itp. itd… Teraz więcej w nim przepisów na mydło niż na ciasto, ale nie ukrywam, że mnie to nie cieszy! Jak wezmę się za pożądne gotowanie to kupię sobie nowy 🙂 Ostatnio wylądował w zeszyciku czarny jak węgiel…węgiel!

DSC_0104

Uwielbiam mydło z węglem aktywnym bo ma cudowne właściwości. Kilka wpisów poniżej można znaleźć pierwowzór z niewielka ilością czerni- tu jest całkiem nowy skład, zapach no i koor. Dodatkiem jest ledwo wyczuwalna nutka pomarańczy, która ożywia zapach olejku z drzewa herbacianego.

Zatopione w mydle…

olej kokosowy

olej lniany

masło shea

oliwa z oliwek

wosk pszczeli

węgiel aktywny

olejek z drzewa herbacianego

olejek pomarańczowy

Dlaczego węgiel

W kosmetykach pielęgnacyjnych sproszkowany węgiel aktywny odgrywa ogromną rolę. Jest to nie tylko znakomity pochłaniacz brudu, ale też reguluje nadmierne wydzielanie sebum i oczyszcza głębsze warstwy skóry ( toksyny, tłuszcz). W kosmetykach, których jest coraz więcej na rynku węgiel wykazuje właściwości bakteriobójcze, stad stosowany jest również w pastach do zębów (poczytaj więcej o węglu własnie tam!). Działanie węgla aktywnego to swoista gąbka wchłaniająca brud, tak więc, chcąc aby zadziałał on maxymalnie na nasze ciało należy po umyciu się pozostawić pianę przez kilka minut na ciele. Wtedy będziemy mieć pewność, że węgiel zrobił co miał zrobić 🙂

Olej kokosowy

Najbardziej uniwersalny ze wszystkich olejów roślinnych. Nadaje się do każdego typu skóry/cery ponieważ ma właściwości pielęgnacyjne, emoliacyjne, czyli nawilżające (nie tylko skórę ale np. włosy), przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antyseptyczne. Nie podrażnia, nie przetłuszcza, a w mydłach wytwarza naturalna kremową pianę. Jest to od dawna mój faworyt i podstawa moich mydeł.

Masło shea (Karite)

Drugi w kolejce jako podstawa pielęgnacji ze względu na bogactwo witamin A i E, które widocznie wygładzają skórę, odbudowują tkanki i zapobiegają ich rozpadowi a co za tym idzie- wygładzają zmarszczki. Oczywiście nie liczmy na cud! Jest to jedynie naturalne wspomożenie procesów zachodzących w tkankach :)

Oliwa z oliwek

Niezrównany naturalny kosmetyk, który mógłby być stosowany w pojedynkę. Ale…czy nie lepiej w połączeniu z równie skutecznymi składnikami? Oliwa bogata jest w witaminę F, która chroni naszą skórę przed nadmierną utrata wilgoci i dba o barierę lipidową (tłuszczową) naszej skóry. Jest naturalnym filtrem chroniącym nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Uelastycznia, pobudza krążenie krwi, podnosi odporność skóry. Czego chcieć więcej? :)

Olej lniany

Ojczyzną lnu jest Mezpotamia, ale uprawia się go juz na całym świecie. Napewno każdy z Was wie jak wygląda, jasnoniebieskie drobne kwiatuszki, których niekiedy są całe połacie. Wyrabiając mydło korzystam z oleju lnianego produkowanego w sąsieniej wsi przez rolnika, który ma ekologiczne uprawy lnu i gwarantuję, że jest cudowny! Ale do rzeczy…W nasionach lnu, z których wyrabia się olej znajduje się bardzo duzo substancji śluzowych, które nawilżają i uelastyczniają naszą skórę, białek, steroli oraz glikozydów (organiczne substancje chemiczne, które tu mają działanie przeciwzapalne). Olej lniany to jeden z najlepszych olejów używanych w kosmetykach, ponieważ dzięki zawartości kwasów tłuszczowych ( linalolu oraz linolu), fitosteroli oraz witaminy E( antyutleniacz) przyspisza regeneracje naskórka, leczy stany zapalne, zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry oraz łuszczeniu się naskórka. Osobiście nie wyobrażam sobie już zrobienia mydła bez oleju lnianego, który jest delikatny i pachnie lekko orzechowo…

Wosk pszczeli

Ten element pszczelego ula juz dawno znany był w kosmetyce. Wosk pszczeli jest mieszaniną wielu kwasów m.in melisowego i walerianowego, alkoholi oraz węglowodorów. Słuzy on do budowania plastrów gniazda, gdzie bytują pszczoły, skłądują miód oraz wychowują dzieci 🙂 a my możemy się tym smarować 🙂 Jedna z podstawowych zastosowań wosku jest używanie go jako emulgatora. Poza tym ma on właściwości antybakteryjne, przyspieszające gojenie się  ran np. przy czyrakach oraz głęboko pielęgnujące. W mydłach sprawia, że są one dużo twardsze przez co ich wydajność wydłuża się.

O moim ulubieńcu, czyli olejku z drzewa herbacianego pisałam tutaj. Znalazły się tu też informacje na temat oleju lnianego.

Mydlmy się!

DSC_0108 DSC_0106 DSC_0107

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *